Avioliittoon vihkiminen

Jeesus sanoo: Tämä on minun käskyni, että te rakastatte toisianne, niinkuin minä olen teitä rakastanut.
                                                                                                                                  Joh. 15:8-12

Vihkimiseen liittyvää tietoa

Kristillinen avioliittoon vihkiminen tapahtuu kirkossa, kodissa tai muualla sen mukaan kuin vihittävät haluavat. Kirkollisen vihkimisen perusedellytyksenä on että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen seurakunnan jäseniä. Jos vain toinen kihlakumppani kuuluu ev.lut. kirkkoon, on toisen kuuluttava johonkin muuhun Suomessa tai ulkomailla toimivaan kristilliseen uskontokuntaan.

Vihkimistä edeltää avioliiton esteiden tutkinta, joka Lemin seurakunnassa tehdään kirkkoherranvirastossa (puh. 040 740 5440). Esteiden tutkinta pitää tehdä vähintään viikkoa ennen vihkimistä ja todistus on voimassa on 4 kuukautta. Vihkimisen voi sopia kirkkoherranviraston kanssa tai suoraan pappien ja kanttorin kanssa.

Julkinen kuuluttaminen kirkossa ja lehdessä on vapaaehtoista. Esteiden tutkinnan yhteydessä voi asiasta sopia. Kuulutukset voidaan lukea esim. samana sunnuntaina useammassa seurakunnassa. Esteet tutkinut seurakunta ilmoittaa asiakkaan toiveet muihin seurakuntiin.

Vihkiraamattu annetaan morsiamen seurakunnasta.

Lemin seurakunnan käytäntöjä:

Kuulutus voidaan julkaista Länsi-Saimaa- ja Etelä-Saimaa-lehtien kirkollisissa ilmoituksissa, jos jompikumpi vihittävistä on Lemin seurakunnan jäsen.

Lemin seurakunta antaa vihkiparin luvalla vihkimistiedon paikallislehti Länsi-Saimaan Sanomiin vihkimisen jälkeisen tiistain lehteen.

Ulkopaikkakuntalaisilta peritään kirkon kulukorvausta.

Kirkon koristelu on hankittava itse. Kattokruunuihin voi pyytää kynttilät palamaan yhteen tai useampaan kruunuun maksua vastaan. Morsiusauto voi ajaa kirkkopihaan.

Vihkineuvottelut ja -harjoitukset

Ennen vihkimistä sovitaan hyvissä ajoin vihkineuvottelusta ja -harjoituksesta vihkivän papin kanssa. Vihkineuvottelussa keskustellaan kirkolliseen vihkimiseen ja avioliiton hoitamiseen liittyvistä kysymyksistä. Vihkiharjoituksessa harjoitellaan toimitusta käytännössä. Usein vihkineuvottelu ja -harjoitus yhdistetään samaan tapaamiseen, mutta ne voidaan pitää myös erikseen.

Linkkejä:

Häämusiikkiin voi tutustua netissä esimerkiksi  http://www.haamusiikki.info/haaindex.html -sivulla.

Yleistä avioliittoon vihkimisestä http://evl.fi/haat