Esitys Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien yhdistymisestä

Thursday, June 8, 2017

Lehdistötiedote 5.6.2017

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien yhdistämistä pohtinut valmisteluryhmä on muotoillut  esityksen seurakuntien yhdistämisestä.  Työryhmään kuuluivat kirkkoherrat, talouspäälliköt, kirkkovaltuustojen puheenjohtajat,  Lemiltä ja Taipalsaarelta myös varapuheenjohtajat, kirkkoneuvostojen varapuheenjohtajat sekä henkilökunnan edustaja kustakin seurakunnasta.

Valmisteluryhmän esityksen mukaan kaikki kolme seurakuntaa lakkautetaan ja kolmesta seurakunnasta muodostetaan yksi seurakunta 1.1.2019 alkaen. Uuden seurakunnan nimeksi ehdotetaan ’Taipaleen seurakunta’. Nimi liittyy jotenkin kaikkiin seurakuntiin ja historiantietojen mukaan Lappeen seurakunnasta erotettiin 1500-luvulla Taipaleen kappeli, josta pian muodostui Taipalsaaren seurakunta.  Myöhemmin Taipalsaaren seurakunnasta erotettiin Savitaipaleen ja Lemin seurakunnat.

Uuden seurakunnan pääkirkoksi esitetään Savitaipaleen kirkkoa.  Tätä perustelaan Savitaipaleen kirkon maantieteellisellä sijainnilla –keskellä tulevaa seurakuntaa – sekä sillä, että Savitaipaleen seurakunnassa jumalanpalvelusten osallistujamäärät ovat suurimmat ja toiminta muutenkin aktiivista.

Uuden seurakunnan kirkkoherraksi tulee joku nykyisten seurakuntien kirkkoherroista. Savitaipaleen kirkkoherra jää eläkkeelle ensi syksynä, eikä virkaa täytetä meneillään olevien yhdistymisneuvottelujen takia. Työryhmä esittää, että kirkkoherraksi tulee Lemin kirkkoherra, Lemin ja Taipalsaaren kirkkoherrojen keskinäisen  sopimuksen mukaisesti.  Tällöin Taipalsaaren seurakunnan kirkkoherrasta tulee Taipaleen seurakunnan kappalainen.

Taipaleen seurakunnassa toimii kolme alueseurakuntaa, jotka muodostuvat  nykyisistä seurakunnista: Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueseurakunnat.  Alueseurakuntien työtä johtaa aluepappi ja alueneuvosto. Alueseurakuntien perustamisesta päättää lopullisesti Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuusto. Alueseurakuntien toiminnasta säädetään tarkemmin uuden seurakunnan kirkkovaltuuston hyväksymässä  ohjesäännössä.

Yhdistymisen seurauksena seurakuntien talous, omaisuus, hallinto ja henkilöstö menee yhteen. Kaikki muutosvaiheessa pakkalistoilla olevat nykyisten seurakutien työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden seurakunnan työntekijöiksi. Lisäksi esitetään, että työntekijöiden virka- ja työpaikat säilyvät entisellään, kukin oman alueseurakuntansa työntekijänä, ellei ole välttämätöntä tarvetta tehdä muutoksia tässä suhteessa.  Kuitenkin tarvittaessa työvoima liikkuu tarpeen mukaan koko seurakunnan alueella.

Työryhmä esittää, että kirkkovaltuustot päättävät yhdistymisasiasta samaan aikaan pidettävissä kokouksissa 23.1.2018.  Varsinaisen päätöksen seurakuntien yhdistymisestä tekee kuitenkin kirkkohallitus kirkkovaltuustojen esitysten pohjalta. Yhdistymisen kannalta asiat sujuvat parhaiten silloin, kun seurakuntien päätökset ovat samansisältöiset.

Ensi syksyn aikana kussakin seurakunnassa käydään yhdistymisestä perusteellista keskustelua  seurakuntalaisten,  luottamushenkilöiden sekä työntekijöiden keskuudessa samalla pohtien ja valmistellen edelleen yhdistymiseen liittyviä yksityiskohtia.

Työryhmä päätti, että syksyn aikana käytävien keskustelujen yhteydessä tehdään myös mahdollisimman laaja vaikutusten arviointi, jossa otetaan huomion lyhyen ja pitkän aikavälin välilliset ja välittömät vaikutukset eri näkökulmista – toiminta, kaikki seurakunnan ikäryhmät ja työntekijät huomioiden, imago-asiat, talous, kiinteistö ja hautaustoimi . Vaikutusten arvioinnissa kirjataan ennakoitavissa olevat liitokseen liittyvät myönteiset ja kielteiset puolet lopullista päätöksentekoa varten.

Lemin seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Anu Karhu ei osallistunut viimeiseen työryhmän kokoukseen.  Edellisessä kokouksessa hän jääväsi itsensä, koska katsoi, että mukana olleilla lemiläisillä ei ole valtuuksia valmistella yhdistymistä ja käydä näitä neuvotteluja, eikä hän myöskään ole liitosesityksen takana.

Ossi Hjerppe

lääninrovasti