Havuseppeltalkoot alkuun ke 15.11. klo 16

Wednesday, October 25, 2017

Lemin sankarihautausmaalle tehdään itsenäisyyspäiväksi havuseppele jokaiselle haudalle. Martat ovat lupautuneet seppeleiden tekijöiksi, mutta seppeleitä tekemään ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Talkoiden aloitus on seurakuntatalon kerhohuoneessa 15.11. klo 16. Sinne voi tulla opettelemaan, miten niitä seppeleitä sidotaan. Pirkko Sihvo on luvannut opastaa tekijät alkuun. 

Kerhohuoneessa on käytettävissä tarvikkeita, joilla pääsee seppeleen sidonnan alkuun (pajunoksia kehikoksi, kuusenhavuja sekä metallista ohutta sidontalankaa). Ohuet kertakäyttöhansikkaat ovat hyvät piikikkäitä havuja käsitellessä.

Jos homma kiinnostaa ennemmän, niin ei muuta kuin oksasakset mukaan metsään ja sopivia pätkiä napsimaan! Noin kymmensenttisiä, kolmihaaraisia kuusenoksan pätkiä, joissa on "vartta" sopivasti mukana, voi käydä keräämässä jo etukäteen. Oksan "pääkärki" ei ole hyvä, koska se on liian joustamaton, mutta oksien sivuilta voi napsia sidontaan sopivia pätkiä. Seppeleet sidotaan nimenomaan pikkupätkistä, ei isoista oksista ja sankarihautausmaalle tulevat seppeleet tehdään tavallisesta suomalaisesta peruskuusesta.

Martat ovat luvanneet tehdä seppeleitä 20 kpl/Martta-yhdistys. Sankarihautoja Lemin hautausmaalla on 134. Vielä vinkiksi seppeleen tekijöille: Saipan D-junnut (iso kiitos heille!!) tulevat itsenäisyyspäivänä klo 16 sytyttämään kynttilät jokaiselle sankarihaudalle. Seppeleet tehdään sen kokoisiksi, että kynttilä mahtuu seppeleen sisään.

Viileässä varastoidut seppeleet säilyvät jo nyt tehtyinä hyvänä itsenäisyyspäivään asti. Valmiit seppeleet voi asetella esimerkiksi mustaan jätesäkkiin ja taittaa säkin suu ilmavasti kiinni. Säkkiä voi säilyttää esimerkiksi aitassa tai muuassa ulkovarastossa.