Seurakuntaliitoksen lähtökohdat ovat hyvät

Thursday, September 27, 2018
Irma Pesari, Maire Laari, kirkkoherra Lea Karhinen, Antti Lensu
ja Reijo Pekki puhalsivat 70-vuotissyntymäpäivien juhlakakun
kynttilät sammuksiin kuin symbolisena ”yhteen hiileen puhaltamisena”.

Lemin seurakunta on perinteisesti järjestänyt vuoden aikana 70 vuotta täyttäville yhteiset syntymäpäiväjuhlat. Maamme toiseksi suurimpaan ikäluokkaan kuuluvat vuonna 1948 syntyneet lemiläiset juhlistivat 70 vuoden taivaltaan seurakunnan järjestämillä kakkukahveilla syyspäiväntasauksen sunnuntaina.

Kirkkoherra Lea Karhinen mainitsi juhlapuheessaan nimet Sauli Niinistö, Sammy Babitzin, Pentti Arajärvi, prinssi Charles, Israelin valtio ja Remu Aaltonen, joille kaikille yhdistävä tekijä on syntymävuosi 1948, kuten paikalla olleille päivänsankareille.

Lea Karhinen on vuoden alusta aloittavan Taipaleen seurakunnan kirkkoherra. Nykyiset Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan ja ne jatkavat toimintaansa entiseen tapaan alueseurakuntina. Kirkkoherrajärjestelystä sopivat nykyisten seurakuntien kirkkoherrat keskenään.

- Uusi seurakunta tuo tullessaan aimo annoksen lisämahdollisuuksia seurakuntien toimintaan, kun seurakuntalaisten, vapaaehtoisten ja työntekijöiden määrät kasvavat, toiminta kaikin puolin monipuolistuu ja talous paranee nykyisen tilanteeseen verrattuna. Esimerkkinä mm. Säkniemen kesäkoti, josta tulee uuden seurakunnan myötä kokoontumispaikka kaikille seurakuntalaisille.
-Yksikään nykyisistä seurakunnista ei ole niin vahva, että selviäisi tulevista vuosista yksin ilman yhteistyötä toisten seurakuntien kanssa. Seurakuntatyön jatkumisen turvaamiseksi on todella viisasta yhdistää kaikki voimavarat, Karhinen luettelee.

Taipaleen seurakuntia yhdistävät myös yhteiset juuret, sillä Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari ovat alun perin kuuluneet Lappeen kirkkopitäjään, jonka historia ulottuu 1200–1300 -lukujen taitteeseen.

Teksti ja kuva: Seppo JJ Sirkka