Uuden kynnyksellä

02.02.2018

Lemin seurakunnan kirkkovaltuusto päätti 23.1.2018 pitämässään kokouksessa tehdä aloitteen Kirkkohallitukselle seurakuntajaon muuttamiseksi. Mikäli Kirkkohallitus tekee kevään aikana asiassa myönteisen päätöksen, Taipaleen seurakunta perustetaan vuoden 2019 alussa.

Vaikka seurakunnan nimi mahdollisesti muuttuu, työ ja toiminta Lemin alueseurakunnassa jatkuu entiseen tapaan. Tutut työntekijät jatkavat tehtävissään, messuja pidetään kauniissa kirkossamme, lapset kastetaan, kuolleet siunataan ja kihlaparit vihitään avioliittoon. Papinhiihdot hiihdetään, kodeissa kokoonnutaan kinkereille, monipuolinen kerhotoiminta ja nuorisotyö jatkuu, rippikoulun käyneet konfirmoidaan, Kahvikyökissä vaihdetaan kuulumisia ja kirpputorilla tehdään ostoksia lähetystön hyväksi. Kirkkoherranviraston palvelut ovat edelleen saatavissa Lemillä.

Seurakuntaliitos mahdollistaa sen, että kaikki tutuksi tullut säilyy myös tulevaisuudessa, mutta samalla liitos on mahdollisuus myös johonkin uuteen.

Olipa kyse millaisesta muutoksesta tahansa, se herättää aina tunteita: uteliaisuutta, ihmetystä, intoa, jännitystä, pelkoa, jopa surua. Muutos synnyttää myös kysymyksiä. Näihin kysymyksiin ovat sekä työntekijät että luottamushenkilöt valmiit vastaamaan. Älä siis epäröi, jos haluat saada lisää tietoa asiasta.

"Kirkko ja ristilline seurakunta o sellasii armahettui syntisii joukko, joka luottoa Jumaloa ja pyhä Henk herättelyy heis uskua ja rakkautta. Kirkkoa kuvatoa myös äitiks, joka kantoa huolta ja piteä meitä sylisseä.” (Tuula Salmen toimittamasta Lemin murteella kirjoitetusta Katekismuksesta.)

Toivon, että edessä olevista muutoksista huolimatta lemiläiset haluavat edelleen kuulua seurakuntalaisten joukkoon, armahdettujen syntisten joukkoon, ja pysyä sen kirkkoäidin helmassa, joka kantaa huolta ja pitää meitä sylissään.

Lemillä 2.2.2018

Lea Karhinen
kirkkoherra

Lue lisää

68. Papinhiihtojen tulokset

24.02.2018

Lemin 68. Papinhiihdot kisattiin napakassa pakkassäässä nuorisoseurantalo Tapiolan maastossa lauantaina 27. helmikuuta 2018. Kilpailuun ilmoittautui 128 lasta. Sairastumiset ja kova pakkanen verottivat sen verran osanottoa, että maaliin asti sivakoi perinteisen tyylin hiihtokilpailussa 109 reipasta hiihtäjää.

Palkintojen jaossa sanottiin tällä kertaa yleisön toiveesta vain sijoitukset, mutta tarkemmat tulokset voi katsoa tästä.

Kiitokset kaikille osallistujille, kilpailijoiden huoltojoukolle, toimitsijoille sekä yleisölle. Ensi vuonna hiihdetään taas.

Lue lisää

68. Papinhiihdot 24. helmikuuta Tapiolan maastossa

05.02.2018

Lemin 68. Papinhiihdot käydään Lemin kirkolla nuorisoseurantalo Tapiolan maatossa lauantaina 24.2.2018.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan kirkkoherranvirastoon perjantaihin 23.2. klo 12 mennessä Lemin seurakunnan nettisivujen kautta ”ilmoittaudu” -linkistä, lemi.kirkkoherranvirasto@evl.fi tai puh. 040 740 5440. Nettisivuilta ilmoittautuessasi kerro sähköpostiosoitteesi, niin saat varmistuksen ilmoittautumisen onnistumisesta. Kilpailupäivänä voi ilmoittautua vain nuorisoseurantalo Tapiolassa klo 9–9.30. Tämän jälkeen ilmoittautuminen ei ole enää mahdollista.

Klo 10.00 kilpailunumeroiden jako Tapiolan sisällä
Klo 10.30 kisahartaus Tapiolan pihalla
Klo 11.00 hiihto alkaa Tapiolan maastossa, pakkasraja -15 C

Ensin hiihtävät mutasarjalaiset, sitten nuoremman kilpasarjan pojat, sitten saman sarjan tytöt jne.

Mutasarja: Mutasarjaan kuuluvat v. 2013 syntyneet ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat. Huoltajan mukanaolo mutasarjassa on suositeltavaa – muissa sarjoissa ei.
Kilpailusarjat: v. 2011–12 syntyneet, v. 2009–10 ja v. 2007–08 syntyneet. Kilpailusarjoissa tytöt ja pojat hiihtävät erikseen.

Matkat sarjoittain: n. 200 m, n. 500 m, n. 1 km ja n. 1,5 km. Hiihtotapa perinteinen.

Kilpailuun voivat osallistua lemiläiset lapset, entisten lemiläisten lapset sekä kesäasukkaiden lapset ja lemiläisiksi aikovat.

Autot pyydetään jättämään kylän parkkipaikoille.

PALKINNOT: Mutasarjalaiset sekä v. 2011–12  syntyneet saavat kukin palkinnon; muissa sarjoissa oalkitaan 10 parasta. Kaikki kilpailijat saavat tikkarin ja mehun kanttiinista.

Papinhiihtojen järjestelyistä vastaavat Lemin seurakunta, Lemin Eskot, Lemin Nuorisoseura, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lemin osasto ja Lemin kunnan vapaa-aikatoimisto.  Kilpailun taloudesta vastaa Lemin seurakunta.

Lue lisää

Musiikkiryhmiin otetaan uusia laulajia

16.01.2018

Seurakunnan musiikkiryhmiin otetaan uusia laulajia 2018! 

Kirkkokuoro kokoontuu torstaisin klo 18-19.30.
Kuorossa vaalitaan valtakunnallisesti tunnettua Lemin neliäänistä virsiperinnettä ja lauletaan sekä klassisempaa että uudempaa kirkkomusiikkia. 
Nuotinlukutaito ei välttämätön, nuotissa pysyminen toivottava.

Matkaajat -lauluryhmä laulaa kevyempää hengellistä musiikkia sekä gospelia. Lauluryhmä kokoontuu joka toinen viikko vuorotellen Lemillä ja Savitaipaleella. Tarkempi harjoitusaikataulu julkaistaan tammikuussa. Harjoituspaikkana Lemillä on kirkko.

Nuorten kuoro treenaa Lemin kirkossa ja Kuukanniemen seurakuntakodilla. Nuorten kuoron kevätkausi tähtää kirkossa Helatorstaina pidettävään konserttiin. Nuotinlukutaito ei välttämätön, nuotissa pysyminen toivottavaa. Kuorossa treenataan hengellistä nuorten musiikkia ja gospelia. 

Kaikissa kuoroissa tärkeintä on laulamisen ilo ja yhdessä oppiminen! Laulujen lisäksi kuorossa opetetaan äänenkäyttöä, stemmalaulua, hengitystä ja laulutekniikkaa. Kuoroja johtaa Lemin kanttori ja laulunopettaja Jonna Imeläinen

Tiedustelut: jonna.imelainen(at)evl.fi / 040 182 0390

Lue lisää

Kevätkauden musiikillisia tapahtumia

16.01.2018

Hengellisen musiikin toivekonsertti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi Marianpäivänä su 18.3. Klo 18 Lemin kirkossa. Vapaa pääsy. Ohjelma 5€.
Tähän konserttiin yleisö saa toivoa yksinlauluja, kuorolauluja urku- tai muuta soitinmusiikkia. Toiveita voit lähettää tammikuun loppuun asti osoitteeseen: jonna.imelainen(at)evl.fi tai viestinä numeroon 040 182 0390. Seurakuntasaliin tulee myös laatikko, johon voit jättää musiikkitoiveesi. 

Hiljaisen viikon iltamusiikki keskiviikkona 28.3. Klo 18 Lemin kirkko
Vapaa pääsy, ohjelma 10€

Nuorten kuoron kevätkonsertti Mestaripiirros helatorstaina 10.5. klo 18 Lemin kirkko
Vapaa pääsy, ohjelma 5€
 

Lue lisää

Katso, minne mennä kinkereille

15.01.2018

Seurakunnassamme järjestetään helmi- ja maaliskuun aikana seitsemät kinkerit eri puolilla pitäjää:

To 1.2. klo 13 Kotimäen kinkerit Tuula ja Martti Salmella, Salmentie 338

Pe 2.2. klo 13 Kaamaniemen peräkylän kinkerit Liisa Sairalla, Kiiskintie 4

Pe 9.2. klo 13 Uimin kinkerit kirkonkylässä, Pentti ja Raili Muhlilla, Punaportinkatu 13 A  

Ti 20.2. klo 13 Ruomin, Suonialan, Iitiän ja Vetjan kinkerit Aila ja Seppo Hataralla, Hatarantie 4

Ke 21.2. klo 13 Vainikkalan kinkerit Saara ja Jouko Lensulla, Pukintie 91

Ti 27.2. klo 13 Keskisenpään ja Sorvarilan kinkerit Seppo Holopaisella ja Leeni Kauppisella, Hakaniementie 28 A

To 1.3. klo 13 kirkonkylä kinkerit kotiseutumuseolla, Vainikkalantie 6

Kinkereillä luetaan Katekismuksesta luvut 19–24 (kinkeriläksy), veisataan Pyhään Henkeen liittyviä virsiä ja keskustellaan Pyhästä Hengestä, sovitaan vuoden 2019 kinkeripaikat ja kerätään kolehti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Lemin seurakunnasta mukana ovat kanttori Jonna Imeläinen ja kirkkoherra Lea Karhinen.

Tervetuloa oman kotikylän kinkereille tai naapurikylän kinkereille tai vaikka kaikille kinkereille!

Lisätietoja: Lemin kirkkoherranvirasto, Lukkarinkuja 2, 54710 Lemi
sähköposti: lemi.kirkkoherranvirasto(at)lemi.fi
Puh. 040 740 5440

 

Lue lisää

Virsilevyjen kooste on myynnissä

15.12.2017

Nyt sitä vihdoin saa. Lemin kaikki aiemmin julkaistut neliääniset virsilevyt on koottu cd:lle. Huolella ja vanhaa kunnioittaen masteroitu kahden cd-levyn kokoelma on myynnissä kirkkoherranvirastossa ja Vanhassa pappilassa. Levyn hinta on 20 €. Kirkkoherranvirastossa voimme vastaanottaa vain käteistä.

Levyn tuotto käytetään lyhentämättömänä Lemin virsitoimikunnan kautta neliäänisen veisuuperinteen vaalimiseen.

Lue lisää

Haluaisitko neuloa sukkia tai kaulahuiveja yhteiseksi hyväksi?

06.11.2017   |  Tagit: lähetys, sukat, myyjäiset

Tykkäätkö neulomisesta ja käsitöistä? Haluaisitko neuloa villasukkia lähetysmyyjäisiin tai kaulaliinoja kummivanhukselle? Lankoja ja lisätietoja Pekka Rikkoselta, puh. 0400 416 739. Jos lankavarastostasi liikenee lankoja yhteiseen hyvään, voit toki neuloa sukkia myös omista langoistasi. Lähetysmyyjäisissä kysyntää on kaikenkokoisille sukille: miesten reiluille saapassukille, naisten sukille, unisukille ja lasten kaiken kokoisille sukille. Tällä hetkellä erityisesti lasten sukkia on myyjäisiä odottamassa vain muutama pari.

Lue lisää

Esitys Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien yhdistymisestä

08.06.2017

Lehdistötiedote 5.6.2017

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien yhdistämistä pohtinut valmisteluryhmä on muotoillut  esityksen seurakuntien yhdistämisestä.  Työryhmään kuuluivat kirkkoherrat, talouspäälliköt, kirkkovaltuustojen puheenjohtajat,  Lemiltä ja Taipalsaarelta myös varapuheenjohtajat, kirkkoneuvostojen varapuheenjohtajat sekä henkilökunnan edustaja kustakin seurakunnasta.  

Valmisteluryhmän esityksen mukaan kaikki kolme seurakuntaa lakkautetaan ja kolmesta seurakunnasta muodostetaan yksi seurakunta 1.1.2019 alkaen. Uuden seurakunnan nimeksi ehdotetaan ’Taipaleen seurakunta’. Nimi liittyy jotenkin kaikkiin seurakuntiin ja historiantietojen mukaan Lappeen seurakunnasta erotettiin 1500-luvulla Taipaleen kappeli, josta pian muodostui Taipalsaaren seurakunta.  Myöhemmin Taipalsaaren seurakunnasta erotettiin Savitaipaleen ja Lemin seurakunnat.

Uuden seurakunnan pääkirkoksi esitetään Savitaipaleen kirkkoa.  Tätä perustelaan Savitaipaleen kirkon maantieteellisellä sijainnilla –keskellä tulevaa seurakuntaa – sekä sillä, että Savitaipaleen seurakunnassa jumalanpalvelusten osallistujamäärät ovat suurimmat ja toiminta muutenkin aktiivista.

Uuden seurakunnan kirkkoherraksi tulee joku nykyisten seurakuntien kirkkoherroista. Savitaipaleen kirkkoherra jää eläkkeelle ensi syksynä, eikä virkaa täytetä meneillään olevien yhdistymisneuvottelujen takia. Työryhmä esittää, että kirkkoherraksi tulee Lemin kirkkoherra, Lemin ja Taipalsaaren kirkkoherrojen keskinäisen  sopimuksen mukaisesti.  Tällöin Taipalsaaren seurakunnan kirkkoherrasta tulee Taipaleen seurakunnan kappalainen. 

Taipaleen seurakunnassa toimii kolme alueseurakuntaa, jotka muodostuvat  nykyisistä seurakunnista: Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueseurakunnat.  Alueseurakuntien työtä johtaa aluepappi ja alueneuvosto. Alueseurakuntien perustamisesta päättää lopullisesti Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuusto. Alueseurakuntien toiminnasta säädetään tarkemmin uuden seurakunnan kirkkovaltuuston hyväksymässä  ohjesäännössä.

Yhdistymisen seurauksena seurakuntien talous, omaisuus, hallinto ja henkilöstö menee yhteen. Kaikki muutosvaiheessa pakkalistoilla olevat nykyisten seurakutien työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden seurakunnan työntekijöiksi. Lisäksi esitetään, että työntekijöiden virka- ja työpaikat säilyvät entisellään, kukin oman alueseurakuntansa työntekijänä, ellei ole välttämätöntä tarvetta tehdä muutoksia tässä suhteessa.  Kuitenkin tarvittaessa työvoima liikkuu tarpeen mukaan koko seurakunnan alueella.

Työryhmä esittää, että kirkkovaltuustot päättävät yhdistymisasiasta samaan aikaan pidettävissä kokouksissa 23.1.2018.  Varsinaisen päätöksen seurakuntien yhdistymisestä tekee kuitenkin kirkkohallitus kirkkovaltuustojen esitysten pohjalta. Yhdistymisen kannalta asiat sujuvat parhaiten silloin, kun seurakuntien päätökset ovat samansisältöiset.

Ensi syksyn aikana kussakin seurakunnassa käydään yhdistymisestä perusteellista keskustelua  seurakuntalaisten,  luottamushenkilöiden sekä työntekijöiden keskuudessa samalla pohtien ja valmistellen edelleen yhdistymiseen liittyviä yksityiskohtia.

Työryhmä päätti, että syksyn aikana käytävien keskustelujen yhteydessä tehdään myös mahdollisimman laaja vaikutusten arviointi, jossa otetaan huomion lyhyen ja pitkän aikavälin välilliset ja välittömät vaikutukset eri näkökulmista – toiminta, kaikki seurakunnan ikäryhmät ja työntekijät huomioiden, imago-asiat, talous, kiinteistö ja hautaustoimi . Vaikutusten arvioinnissa kirjataan ennakoitavissa olevat liitokseen liittyvät myönteiset ja kielteiset puolet lopullista päätöksentekoa varten.

Lemin seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Anu Karhu ei osallistunut viimeiseen työryhmän kokoukseen.  Edellisessä kokouksessa hän jääväsi itsensä, koska katsoi, että mukana olleilla lemiläisillä ei ole valtuuksia valmistella yhdistymistä ja käydä näitä neuvotteluja, eikä hän myöskään ole liitosesityksen takana.

Ossi Hjerppe

lääninrovasti
Peltoinlahdentie 32
54800 Savitaipale
puh 040 7780212
ossi.hjerppe(at)evl.fi

 

Lisätietoja saa allekirjoittaneelta.

Lue lisää

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntaliitosneuvottelut - selvitysmiehen loppuraportti liitteenä

21.03.2017

Taipalsaari, Lemi ja Savitaipale käyvät kevään 2017 aikana seurakuntaliitosneuvotteluja.

Seurakuntaliitosneuvottelut pohjautuvat vuoden 2016 aikana tehtyyn yhteistyöselvitykseen. Yhteistyöselvityksen loppuraportti löytyy tästä.

Lue lisää