Tehdään tutuksi Taipale

26.09.2018

Jotta Te, seurakuntalaiset, saisitte mahdollisimman paljon tietoa uudesta seurakunnastamme, Taipaleesta, julkaisemme juttusarjan, joka kertoo kuinka elämäntaival etenee eri puolilla tulevaa Taipaleen seurakuntaa. Sarjasssa kuljetaan pitkin pitäjiä, Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella: Tärkeiksi kokemistaan asioista pääsevät kertomaan niin entiset kuin nykyisetkin seurakuntien työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset.

Tottakai samalla palautamme mieliin seurakuntamme arvokasta historiaa ja perinteitä.

Juttusarjan kaikki osat julkaistaan jokaisen seurakunnan kotisivuilla. Sarjan ensimmäinen juttu ilmestyy torstaina 27.9.2018.

 

Lue lisää

Taipale-nimi palaa uudelleen käyttöön lähes 500 vuoden tauon jälkeen

23.10.2018
Niemisen kylässä Taipalsaarella eläkepäiviään viettävä Samuli Kurkaa
on innostunut, kun kolme seurakuntaa kykenevät yhdistämään
voimavaransa ja pystyvät siten paremmin vastaamaan muutosten
kourissa olevan yhteiskunnan haasteisiin.

Ensi vuoden alusta aloittava uusi Taipaleen seurakunta palauttaa lähes 500 vuotta sitten käytössä olleen Taipale-nimen jälleen jokapäiväiseen kielenkäyttöön.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan 1.1.2019 ja ne jatkavat toimintaansa yhdessä Taipaleen seurakuntana.

- Oli varmaan viisasta, että valitsimme käyttöön tämän alueen alkuperäisen nimen emmekä mitään nykyisten seurakuntien nimistä, sanoo Taipale-nimeä ehdottanut eläkeläispappi Samuli Kurkaa.

Jo keskiajalla Taipalsaari oli muodostanut Taipale-nimisen hallintopitäjän. Vuonna 1571 Taipaleen kappeliseurakunta erosi Lappeen emäseurakunnasta muodostaen itsenäisen Taipaleen seurakunnan. Kappelivaihetta oli kestänyt noin kolmekymmentä vuotta ja nyt saatiin oma kirkkoherrakin.
Seurakunnan nimeksi vakiintui Taipalsaari 1600-luvun alussa. Hallintopitäjän nimenä Taipale oli ollut jo pitkään keskiajalta lähtien.

- Kun mietimme uuden seurakunnan nimeä, niin sitä ei tarvinnut keksiä uudestaan, koska Taipale-nimi oli ollut käytössä ja aikaisemmin. Se vain otettiin uudelleen käyttöön. Nimi kuvaa hyvin myös tätä seutua niemineen, taipaleineen ja salmineen, sanoo Kurkaa.

Vuosisatojen ajan Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari ovat toiminen vuoroin yhtenä seurakuntana ja vuoroin itsenäisinä. Savitaipale esimerkiksi erotettiin omaksi seurakunnakseen vuonna 1639 ja Taipalsaaren kappelina ollut Lemi vuonna 1807.

Saimaan selät ja vedet hankaloittivat aikaisemmin liikkumista ja siksi katsottiin viisaammaksi rakentaa kirkkoja eri puolille Saimaata.

- Nykyisin, kun liikkuminen on helpottunut ja välimatkat siten menettäneet merkitystään, tuntuu yksi yhteinen seurakunta järkevältä näin pienellä alueella, sanoo hitaasti uuden seurakunnan puoltajaksi kasvanut Kurkaa.

Uuden seurakunnan kotisivujen osoite on www.taipaleenseurakunta.fi ja ne aukeavat 1.1.2019. Osoite vapautui Taipaleen ortodoksiselta seurakunnalta, joka käsitti Liperin, Outokummun ja Polvijärven kuntien seurakunnat. Taipaleen ortodoksinen seurakunta oli perustettu 450 vuotta sitten.

Seppo JJ Sirkka

 

Lue lisää

Seurakuntailta Taipaleen seurakunnasta 12.11. klo 18

10.10.2018

Seurakuntailta ma 12.11. Taipaleen seurakuntalaisille Savitaipaleen seurakuntakodilla, Nikkarintie 2, Savitaipale.
Kahvitarjoilu alkaen klo 17.30, tilaisuus alkaa klo 18.
Mukana keskusteluissa piispa Seppo Häkkinen.
Seurakunnat järjestävät tarvittaessa kuljetuksen Lemiltä ja Taipalsaarelta. Jos tarvitset kyydin, ota yhteyttä Lemin kirkkoherranvirastoon puh. 040 740 5440. Tervetuloa!

Lue lisää

Seurakunta edistää ja vahvistaa lasten ja nuorten oikeuksia

11.10.2018
Sanna Lahtiselle on yhtä pitkä matka niin Lemin kuin Savitaipaleenkin
perhekerhoon.

Osana uuden Taipaleen seurakunnan perustamisen valmisteluja on tehty lapsivaikutusten arviointi, jolla toimintaa ja päätöksentekoa punnitaan lasten edun näkökulmasta. 
Arvioinnilla pyritään löytämään heidän hyvinvointinsa kannalta parhaita ratkaisuja.
Lasten ja nuorten näkemykset ovat tärkeitä myös uudessa seurakunnassa, sillä he ovat seurakunnan tulevaisuus. Lasten ja nuorten parissa tapahtuva toiminta on myös merkittävä osa seurakuntatyötä. 

Seurakunnan perhekerhoissa lasten on hyvä olla tutussa ja turvallisessa
ympäristössä, missä he tutustuvat myös jo tuleviin koulukavereihinsa,
sanoo Lemin seurakunnan lastenohjaaja Minna Lehikoinen.

Jo nyt Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnissa toimii perhekerhoja, jotka ovat lapsen ja aikuisen yhteisiä kerhoja. Aikuinen voi olla vanhempi, isovanhempi, kummi tai muu tuttu ja turvallinen vanhempi.

Kerhot ovat kaikin puolin turvallisia lapsille, sillä paikalla on aina ammattitaitoinen lastenohjaaja.

- Ryhmien koot, kokoontumisajat ja sisällöt vaihtelevat hieman toisistaan, mutta kaikissa on vaunuparkki, tarjoilua, lasten

Henna Vehviläinen ja Hertta-tytär käyvät säännöllisesti perhekerhossa,
mistä molemmille löytyy kavereita ja juttuseuraa.

hoitotilat ja pysäköintitilat autoille. Ohjelmana on askartelua, lauluja ja leikkejä sekä hiljentymistä, kertoo lastenohjaaja Minna Lehikoinen.

Vanhemmille on tarjolla kahvittelua ja pienimmille välipalana tuttuja pikkuväen eväitä.

Tietoja tämän hetken perhekerhoista ja seurakuntien lapsityöstä löytyy kunkin seurakunnan kotisivuilta.

Kun uuden Taipaleen seurakunnan

Arto Vainikka kävi Lemin perhekerhossa jo yli 20 vuotta sitten oman
lapsensa kanssa ja nyt käynnit jatkuvat viikoittain lapsenlapsi Aatu
Kiisken seurana. ”Perhekerhon toiminta on pysynyt entisellään ja siitä
minä pidän”, sanoo Vainikka.

organisaatiorakenne ja käytännön seurakuntatyö hahmottuvat tarkemmin, kerrotaan lapsityöstä ja perhekerhoista ensi vuoden osalta myöhemmin lehdissä ja seurakuntien kotisivuilla sekä facebookissa. Vuoden alusta aloittavan Taipaleen seurakunnan kotisivut löytyvät jatkossa 1.1.2019 alkaen osoitteesta www.taipaleenseurakunta.fi.

Teksti ja kuvat:
Seppo JJ Sirkka

Lue lisää

Uusi seurakunta avaa monipuolisen mahdollisuuden

05.10.2018   |  Tagit: hjerppe, liitos, taipale
Saimaan Lavikanlahteen lasketusta verkosta nousi muutama kuha
ja katiskasta puolestaan Hjerpen lempikaloja ahvenia, kun
innokkaana kalamiehenä tunnettu rovasti Ossi Hjerppe koki
pyydyksensä haastattelupäivänä.

Mitä ihmettä olosuhteissa piti tapahtua, että satoja vuosia vanhat seurakunnat niputetaan yhteen ja perustetaan uusi seurakunta. Mitä ilmiöitä, haasteita tai muutoksen tuulia oli ilmestynyt seurakuntaelämän taivaalle?

Kysyimme asiaa rovasti Ossi Hjerpeltä, jonka rooli oli ratkaiseva ensi vuoden alusta starttaavan Taipaleen seurakunnan synnyssä.

- Näkyvissä oli uhka pienten seurakuntien häviäminen kokonaan kartalta, muistaa eläkkeellä oleva rovasti Ossi Hjerppe.

Alueen väestön jatkuva väheneminen, pienille seurakunnille raskas tietotekniikan vaatimusten kasvu ja talouslukujen synkät näkymät, sysäsivät käyntiin vuonna 2015 Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien luottamushenkilöiden kesken keskustelut mahdollisista selviytymiskeinoista. Myöhemmin Luumäki tosin jättäytyi hankkeesta pois.

Hjerppe toimi yhteistyöneuvottelujen käynnistyessä Savitaipaleen kirkkoherrana ja Lappeenrannan rovastikunnan lääninrovastina.

Väkimäärän supistuminen johtui lähinnä muuttotappioista sekä syntyvyyden ja kuolleisuuden suuresta epätasapainosta. Omina seurakuntina jatkaminen oli tullut tiensä päähän.

Kun seurakuntayhtymämalli putosi kirkolliskokouksen päätöksellä pois keinovalikoimista eikä liittyminen Lappeenrannan seurakuntayhtymään tullut kysymykseen, jäi jäljelle vain uuden seurakunnan synnyttäminen, kertoo Hjerppe.

Vuoden alusta starttaava Taipaleen seurakunta muodostuu nykyisistä Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnista, jotka jatkavat toimintaansa entiseen tapaan uuden seurakunnan alueseurakuntina.

- Seurakuntalaisille muutos tuskin näkyy aluksi lainkaan. Seurakuntien tarjoamat palvelut puolestaan monipuolistuvat, kun palvelevan henkilökunnan ja toimitilojen määrä kasvavat. Kolmen seurakunnan resurssit ovat jatkossa kaikkien seurakuntalaisten käytössä, Hjerppe miettii.
- Tuleehan lemiläisten ja taipalsaarelaisten käyttöön nyt myös kesäkoti, kun Säkniemi Kuolimo-järven rannalla avautuu heillekin.

Säästöjä uusi järjestely tuo pitkässä juoksussa lähinnä toimitilojen käyttöasteen kasvuna ja työntekijöiden sijaistuksissa, kun tilapäiset tarpeet pystytään täyttämään seurakunnan omin voimin ilman ulkopuolisten apua.

- Yksikään seurakunta ei ollut niin vahva, että olisi selvinnyt yksin ilman yhteistyötä tai toisia seurakuntia. Seurakuntatyön jatkumisen turvaamiseksi on viisasta yhdistää voimavarat ja kyse on ennen kaikkea tulevaisuuden huomioon ottavasta ratkaisusta, lopettaa Hjerppe.

Ossi Hjerpen ahvenresepti
Rovasti Ossi Hjerpen suosikkikala on ahven.
Ahvenet paistetaan pannulla voissa, lisätään sipulia, suolaa ja kermaa.
Nautitaan keitettyjen perunoiden kera, joiden päälle on ripoteltu tilliä.

Seppo JJ Sirkka, teksti ja kuva

Lue lisää

Taipaleen seurakunta sai tunnuksen

28.09.2018
Pastori Tapio Kilpiä esitteli Taipaleen seurakunnan
järjestelytoimikunnan valitsemaa ristitunnusta uuden
Taipaleen seurakunnan logoksi

Ensi vuoden alusta aloittavan uuden Taipaleen seurakunnan tunnukseksi valittiin pastori Tapio Kilpiän suunnittelema ristikuvio. Valinnan teki seurakunnan järjestelytoimikunta.

Tunnus muodostuu Lemin, Savitaipaleen vanhan ja Taipalsaaren kirkkojen tyylitellyistä pohjaratkaisuista. Kuvio on Taipalsaaren kirkon muotoinen, jonka päälle on asetettu Savitaipaleen ja Lemin kirkkojen muodot.

Keskellä oleva kahdeksankulmio kuvaa kirkkojen keskitorneja. Savitaipaleen vanhassa kirkossa torni oli vanhan kellotapulin tapaan kahdeksankulmainen, kertoo tunnuksen suunnitellut pastori Kilpiä.

-Tunnuksen kolme väriä, punainen, hopea ja kulta, ovat perinteiset Karjalan sekä Mikkelin hiippakunnan värit. Samat värit ovat hallitsevia myös Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien vaakunoissa. Uuden Taipaleen seurakunnan toiminta-alue käsittää noiden kolmen kunnan alueet.

Taipaleen seurakunnan tunnuksen värit ovat myös liturgisia värejä, joita kristillisissä kirkoissa käytetään symbolisina väreinä korostamaan kirkkovuoden eri aikojen merkitystä.

-Punainen on Kristuksesta todistamisen ja Pyhän Hengen väri. Hopea ja kulta taas ovat rinnakkaisvärejä valkoiselle, joka on ilon ja juhlan väri.

Ristitunnusta Taipaleen seurakunta tulee käyttämään kaikessa viestinnässään ja lomakkeissa joko 4-värisenä tai mustavalkoisena.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan tämän vuoden lopussa ja vuoden 2019 alusta ne jatkavat entistä toimintaansa Taipaleen seurakunnan alueseurakuntina.

Seppo JJ Sirkka

Lue lisää

Seurakuntaliitoksen lähtökohdat ovat hyvät

27.09.2018
Irma Pesari, Maire Laari, kirkkoherra Lea Karhinen, Antti Lensu
ja Reijo Pekki puhalsivat 70-vuotissyntymäpäivien juhlakakun
kynttilät sammuksiin kuin symbolisena ”yhteen hiileen puhaltamisena”.

Lemin seurakunta on perinteisesti järjestänyt vuoden aikana 70 vuotta täyttäville yhteiset syntymäpäiväjuhlat. Maamme toiseksi suurimpaan ikäluokkaan kuuluvat vuonna 1948 syntyneet lemiläiset juhlistivat 70 vuoden taivaltaan seurakunnan järjestämillä kakkukahveilla syyspäiväntasauksen sunnuntaina.

Kirkkoherra Lea Karhinen mainitsi juhlapuheessaan nimet Sauli Niinistö, Sammy Babitzin, Pentti Arajärvi, prinssi Charles, Israelin valtio ja Remu Aaltonen, joille kaikille yhdistävä tekijä on syntymävuosi 1948, kuten paikalla olleille päivänsankareille.

Lea Karhinen on vuoden alusta aloittavan Taipaleen seurakunnan kirkkoherra. Nykyiset Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan ja ne jatkavat toimintaansa entiseen tapaan alueseurakuntina. Kirkkoherrajärjestelystä sopivat nykyisten seurakuntien kirkkoherrat keskenään.

- Uusi seurakunta tuo tullessaan aimo annoksen lisämahdollisuuksia seurakuntien toimintaan, kun seurakuntalaisten, vapaaehtoisten ja työntekijöiden määrät kasvavat, toiminta kaikin puolin monipuolistuu ja talous paranee nykyisen tilanteeseen verrattuna. Esimerkkinä mm. Säkniemen kesäkoti, josta tulee uuden seurakunnan myötä kokoontumispaikka kaikille seurakuntalaisille.
-Yksikään nykyisistä seurakunnista ei ole niin vahva, että selviäisi tulevista vuosista yksin ilman yhteistyötä toisten seurakuntien kanssa. Seurakuntatyön jatkumisen turvaamiseksi on todella viisasta yhdistää kaikki voimavarat, Karhinen luettelee.

Taipaleen seurakuntia yhdistävät myös yhteiset juuret, sillä Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari ovat alun perin kuuluneet Lappeen kirkkopitäjään, jonka historia ulottuu 1200–1300 -lukujen taitteeseen.

Teksti ja kuva: Seppo JJ Sirkka

 

Lue lisää

Syysvirkistyspäivä torstaina 15.11.

26.09.2018

Perinteistä syysvirkistyspäivää vietetään Lemin seurakuntasalissa torstaina 15.11. klo 10-15. Päivän ohjelmassa on mm. tietoa Israelista rovasti Pertti Huttusen ja Ebenezer-kodin kummisihteeri Anna-Liisa Viidan sekä Ruokolahden diakoni Riitta Luumin kertomana. Luumi on toiminut SLS:n lähettinä Israelissa. Tarkemmat ohjelmatiedot löydät klikkaamalla tästä. Ilmoittautua voit tästä linkistä.

Lue lisää

Seurakuntavaalien ehdokkaat

20.09.2018

Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnan jäsenet valitsevat yhdessä 1.1.2019 aloittavan Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuuston (23 jäsentä). Määräaikaan mennessä valitsijayhdistykset jättivät yhteensä kolme ehdokaslistaa. Ehdokaslistoilla on yhteensä 43 ehdokasta.


Kolme valitsijayhdistystä ja niiden ehdokkaat:


I Uudelle taipaleelle-valitsijayhdistys: 2 Marjukka Ahtiainen, 3 Anne Heiskanen, 4 Jukka Hirvi,
5 Matti Hölsä, 6 Heli Kuitto-Heikkinen, 7 Hanna Kuivanen, 8 Hannu Kujala, 9 Marita Kujala,
10 Samuli Kurkaa, 11 Lasse Kähärä, 12 Osmo Laine, 13 Markku Lehti, 14 Niina Leinikka, 15 Elma Mikkola,
16 Johannes Moisio, 17 Leea Ohtamaa, 18 Leo Peuha, 19 Kirsi Rehunen, 20 Aarre Saarinen,
21 Hanne Seppäläinen, 22 Paula Tuikkanen, 23 Anu Tuomaala, 24 Minna Valtonen

 
II Yhteinen taival-valitsijayhdistys:
25 Kari Immonen, 26 Tuula Jäkälä, 27 Maria Karhula,
28 Anni Kilpiä, 29 Tuomo Kirjavainen, 30 Urho Kärmeniemi, 31 Antti Nuppola, 32 Merja Paatos,
33 Kari Pettinen, 34 Merja Pusa, 35 Maija Saimalahti, 36 Erja Ässämäki

 
III Lemi-valitsijayhdistys:
37 Esko Buuri, 38 Hannu Hakonen, 39 Jari Joenperä, 40 Anu Karhu,
41 Teemu Kemppainen, 42 Ritva Laurikainen, 43 Lasse Lehtimäki, 44 Juha Mielikäinen,
45 Eila Olkkonen, 46 Markku Pesari, 47 Olavi Pikkarainen, 48 Paula Tuomi

Lue lisää

Seurakuntavaalit 2018

01.08.2018

SEURAKUNTAVAALIT 2018
 
Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnan jäsenet 
valitsevat yhdessä 1.1.2019 aloittavan Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuuston (23 jäsentä).
 
Seurakuntavaalien tärkeät päivämäärät

*Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018.
*Ennakkoäänestys 6.-10.11.2018 eli ennakkoäänestyspäivät ovat tuolloin tiistaista lauantaihin.
*Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11.2018 klo 11-20
 
Kuka voi olla ehdokkaana seurakuntavaaleissa?
Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka
* täyttää 18 vuotta viimeistään 18.11.2018 (vaalipäivänä)
* on seurakunnan jäsen viimeistään 17.9.2018
* antaa kirjallisen suostumuksensa ehdokkaaksi asettumisesta
* on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu
 
Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa
*Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä (18.11.2018)
16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.
(Huom. Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo
16-vuotiaalla on äänioikeus.)
*Äänioikeutta käytät siinä seurakunnassa, jossa olet merkitty seurakunnan
läsnä olevaksi jäseneksi 15.8.2018.
*Jos et kuulu kirkkoon? Saat äänestysoikeuden seurakunnassasi, kun kirkkoon liittymisesi on rekisteröity 15.8.2018 mennessä.
 

Asettumalla ehdokkaaksi ja äänestämällä vaaleissa, voit vaikuttaa.


Lisätietoja aiheesta: www.seurakuntavaalit

Lue lisää