Toimitilat

SEURAKUNTATALO - kirkonkylä
SEURAKUNTAKOTI - Kuukanniemi

Kirkko

Nykyinen kirkko on Lemin kolmas kirkko. Se on rakennettu vuonna 1786. Kirkonrakentajana on toiminut kuuluisa savitaipalelainen kirkonrakentaja ja -rakennusmestari Juhana Salonen. Kirkko on entisöity v. 1969 arkkitehti
Juha Leiviskän johdolla.

Lemin rakennustaiteellisesti arvokas kirkko on vuodelta 1786.
Se viistovartinen ristikirkko, jonka on rakentanut savitaipalelainen
kirkonrakentaja Juhana Salonen. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat
keskellä Lemin kirkonkylää.

Kirkko on puinen, viistovartinen ristikirkko. Ristikeskusta kattaa monimuotoinen holvikupu. Apilanlehtimallinen kattoholvi on taidehistoriallinen harvinaisuus. Kirkon harjalla oleva lyhty on Saloselle ominainen.

Rakennustaiteellisesti kirkko on ainutlaatuisen arvokas, sitä pidetään yhtenä Euroopan arvokkaimmista puukirkoista.
Kirkon katteena oleva paanukatto on vuodelta 1950 ja se on lemiläistä työtä.

Aikojen kuluessa tehdyt korjaustyöt eivät ole olennaisesti vaikuttaneet kirkon alkuperäiseen ilmeeseen. 1800-luvulla siirrettiin sakaristo saarnatuolin kohdalta nykyiselle paikalleen. Samalla puhkaistiin saarnatuolin molemmille puolille ikkunat ja muita ikkunoita suurennettiin.Saarnatuoli on edellisen kirkon peruja, vuodelta 1764. Se on entisöity v. 1979.

Alttaritaulu on lemiläisen taidemaalarin Antti Muukan maalaama vuodelta 1926. Ennen alttaritaulua alttariseinällä oli kookas puinen risti ja alkuun ikkuna, kun sakastia ei ollut alttariseinä takana. Kynttiläkruunut ovat hyvin eri ikäisiä. Kirkon keskellä sijaitseva kristallinen kynttiläkruunu on nuorin, 1800-luvun alkupuolelta ja se on saatu seurakuntalaisten lahjana Pietarista.

Seurakuntalaiset ovat hankkineet kirkon keskellä olevan
kattokruunun Pietarista 1800-luvun alussa.

Lemin kirkossa ei ole koskaan ollut käytössä penkkijakoa. Jo v.1854 toimitetussa piispantarkastuksessa todettiin, että sellainen asiantila olikin sekä sopiva että oikea.

Lemin kirkon ensimmäiset urut, ns. potaattiurut, hankittiin vasta v.1948. Nykyiset urut ovat vuodelta 1988. Ne ovat Urkurakentamo Matti Erolan rakentamat. Niissä on 22 äänikertaa, kaksi sormiota ja jalkio.

Lemin kirkosta on tullut myös huomattava konserttikirkko. Asiantuntijoiden mielestä siinä on erinomainen akustiikka.
Lemin Musiikkijuhlien konsertteja pidetään joka kesä Lemin kirkossa heinä- elokuun vaihteessa. Kirkossa on paikkoja noin 600:lle sanankuulijalle.

Kellotapuli ja Lemin vanha kunnantupa
kirkon ikkunasta nähtynä.

Lemin kirkon osoite on Iitiäntie 1, 54710 Lemi.

Paluu alkuun

Kellotapuli

Kellotapuli paloi v. 1918. Nykyinen kellotapuli on vuodelta 1936 ja se on rakennettu 1800-luvun alussa rakennetun

kellotapulin mukaiseksi aivan vähäisin poikkeamin. Kellotapuli palvelee myös vainajien säilytystilana.

Seurakuntatalo - kirkonkylä

Kirkonkylän seurakuntatalo valmistui v. 1958. Talon saneeraus- ja laajennushanke valmistui v. 1994. Seurakuntatalo sijaitsee kirkon ja hautausmaan välittömässä läheisyydessä Useimmat hautajaisten muistotilaisuudet pidetäänkin seurakuntatalon tiloissa.

Seurakuntatalossa on seurakunnan toimistot: kirkkoherranvirasto, talous-, diakonia- ja nuorisotoimisto, sekä kanttorin ja papiston työhuoneet. Myös kerhotilat sijaitsevat täällä. Vireästi toimiva lähetyksen kirpputori ja kahvikyökki löytyvät myös seurakuntatalon alakerran tiloista.

Seurakuntatalon osoite on Lukkarinkuja 2, 54710 Lemi.

Seurakuntakoti - Kuukanniemi

Kuukanniemen seurakuntakoti sijaitsee Lemin toisessa taajamassa Kuukanniemessä. Se valmistui v. 1996. Salin ja keittiötilojen lisäksi talossa on kerhojen toimitilat. Talo on kodikas, joten siitä on tullut myös suosittu kastetilaisuuksien pitopaikka.

Seurakuntakodin osoite on Juvolantie 401, 54850 Kuukanniemi.